Pecorino är en lätt skalad druva som används i Italiens östra kustregioner, särskilt i Marche och Abruzzo. Ett klassiskt Pecorino-baserat vin är torrt och mineraliskt, halmgult till färgen och har en elegant blommig bukett av akacia och jasmin.
Sorten har en lång, komplicerad och alltför vanlig historia. Den har odlats i Marche-regionen i hundratals år men låga skördar ersattes av mer produktiva druvsorter som Trebbiano.
I mitten av 1900-talet troddes Pecorino vara utdöd. På 1980-talet undersökte en lokal producent som undersökte inhemska sorter ett rykte om några bortglömda vinstockar i en igenvuxen vingård.
Sticklingar togs och förökades och odlade så småningom tillräckligt med druvor för att göra ett mycket bra vin i början av 1990-talet. Sedan dess har sortens planteringar växt exponentiellt, och Pecorino finns nu över Marche, Abruzzo, Umbrien och Toscana.
Pecorino erbjuder hög syra samt en hög sockerhalt, vilket gör den mycket användbar i vingården. Sockret översätts till ganska hög alkohol, men syran hjälper till att balansera detta, vilket säkerställer att vinerna fortfarande är krispiga och fräscha.
Den klarar sig särskilt bra på högre höjder där det är bra exponering för solljus och svalkande vindar.
Offida DOCG är Pecorinos nyckelappellation – det är den enda appellationen på DOCG-nivå som tillåter olika viner från druvan. Detta har inte begränsat produktionen, och flera viktiga varianter av Pecorino tillverkas under de regionala IGT:erna i Marche och Abruzzo.
Pecorino är också tillåten som blandningspartner i Falerio (Falerio dei Colli Ascolani) viner, tillsammans med Passerina och Trebbiano.
Namnet Pecorino betyder “litet får” och är kanske mer allmänt förknippat med Pecorino-ost, som är gjord av fårmjölk och är helt orelaterade, förutom dess etymologiska koppling. Druvan är så kallad förmodligen för att den var en favoritgodis för fårflockar som drevs till lägre betesmarker.
Pecorinoost är av en slump en bra matkombination för Pecorino-vin. Pecorino-viner inkluderar: